Seven Layer Tex Mex dip

 

Ingredienser

Seven Layer Tex Mex dip:

450 gr. Refried beans (du kan være heldig at købe den nogen steder - ellers må du selv i gang)

235 gr. Guacomole (lav den selv, og ikke på pulver!!!)

60 ml. mayonnaise

230 gr. Creme Fraiche

1 pk. Taco krydderier

225 gr. revet Cheddarost

1 medium tomat - hakket (ikke for store, men heller ikke for små)

25 gr. hakkede forårsløg

35 gr. hakkede sorte oliven - uden sten og drænet - hakket.


Guacomole:

2 modne avocado

Fløde

1-2 fed hvidløg - fint hakket

1 lille løg - fint hakket

lidt citronsaft

ca. 1 stk. finthakket Jalapeno (hvis friske ikke kan skaffes, kan syltede i skiver sagtens anvendes)

Salt og peber


Refried beans:

500 gr. tørrede Pinto bønner - skyllet

2 spsk. knust hvidløg

1 hakket medium størrelse tomat

2 spsk spidskommen

1 spsk chili pulver

2 spsk olivenolie

salt til at smage til.

Seven Layer Tex Mex:

Denne portion er meget stor og pas på med ikke at gøre den for høj. Til et selskab på 4-5 personer er det halve af ingredienserne nok.


På et stort rundt serveringsfad, spredes først refried beans (husk de skal være helt moset ud, hvis du køber dem på dåse). Oven på smøres guacomolen, så det dækker refried beans.


Bland mayonnaise, Creme Fraiche og Taco krydderi. Smør det ovenpå guacomolen.


Spred den revne Cheddar ost ud over blandingen, herefter ovenpå den hakkede tomat, ovenpå igen forårsløg og til sidste de sorte oliven på toppen.


Anvend gerne store nachos, hvis du kan finde dem.


Guacomole:

Denne opskrift laves lidt på ‘gefühl’. Vi fik opskriften af en amerikansk kok på et lille spisested i Gilleleje for en del år siden, og vi er endnu ikke stødt på en guacomole som matcher denne.


Avocadokødet skrabes ud af skallen med en ske, og moses med en gaffel. Heri komme, efter smag, de øvrige ingredienser. Kom en skvæt hhv. citronsaft og fløde i, og pas på at guacomolen ikke bliver for ‘våd/blød’.


Husk at du skal kunne smage avocadoen i retten, men ane de øvrige ingredienser.


Refried beans:

Dette er en traditionel vegetarisk refried bean opskrift, som smager kanon og uden ret høj fedt procent, da den for  den kun består af bønner, vand og olie m.v. Portionen er stor, så lav evt. kun den halve portion med mindre du vil servere Seven Layer Tex Mex dip flere dage i træk, eller servere det sammen med anden mexikansk mad.


Put bønnerne i en storbundet gryde eller evt. wok og dæk til med ca. 2,5 cm vand over bønnerne. Bring i kog under høj varme.


Når bønnerne er i kog, hældes vandet fra i en si. Kom herefter bønnerne tilbage i gryden. Dæk nu bønnerne til med 5 cm vand og put 1 spsk. af de knuste hvidløg, den hakkede tomat, spidskommen og chilipulver i. Bring i kog under høj varme, og skru herefter ned for varmen, så retten blot står og simrer indtil bønnerne er helt udkogt, hvilket vil sige i ca. 3 timer og 45 minutter (ja, du læste rigtigt). Tilføj evt. vand hvis det står og tørrer ud.


Når bønnerne er kogt, skal de moses sammen med de resterende knuste hvidløg, olivenolie og salt. Såfremt det er alt for tørt kan der tilføres lidt vand indtil du har den ønskede konsistens. Når alle bønnerne er most ud (det skal være en masse lidt á la kartoffelmos, dog måske en anelse mere fast), sætter du gryden over varmen igen i 30 minutter medens du rører jævnligt.


Lad det køle af til næste dag.